Cemevi Ziyareti 24.10.2020

 Birkaç gün önce tekrar Cemevi'ne gittim. Hadislerin çoğunu insanlar uydurmuş, bunları da sahabelere mal etmişler dediler. Biz hadislerde kaynağa bakarız, kaynağı kim? diye sorarız dediler. Kaynağı gösterilmeyen bir hadis, bizim için yok hükmündedir dediler. Hadis biz yok demiyoruz, illa ki var ama kaynağı önemli dediler. 

Alevilik İslamiyet'in özüdür. Ehl-i Beyt'i seven, Hz. Ali'yi sevenlerin bir yaşam tarzıdır dediler. Alevilik deyince o ayrı bir dindir diyenler var. Yok öyle bir şey. Alevi diyor ki ben elhamdülillah müslümanım.Yani o da kelime-i şahadet getiriyor. Kuran-ı kerim okuyor.

Hz. Ali kim? Peygamber efendimizin damadı. İslamiyet'te iki büyük dönem geçmiş. Abbasiler dönemi ve Emeviler dönemi. Bu iki döneme baktığımız zaman Ehl-i beyt'in katliyle geçmiş. Bütün Ehl-i beyt'i yok etmekle uğraşılmış. 

Yanlış  her yerde yanlıştır. Tevrat'ta da yanlış, Zebur'da da yanlış, İncil'de de yanlış, Kuran'da da yanlış. Günümüzde adam hırsızlık yapıyor, elhamdülillah müslümanım diyor, ya da adam öldürüyor, Allah-ü Ekber diyor. Haşa tövbe. Yani böyle bir noktaya gelmişiz.

Sünni olan bir kardeşimizin şöyle düşünmesi lazım; Alevilik nedir? Kimdir bu insanlar? Ya bunlar niye Hz. Ali'yi çok seviyorlar? Bunlar niye Hz. Hüseyin'i, Hz. Hasan'ı, Hz. Fatma'yı çok seviyorlar?

Öksüzün ve yetimin başını okşamak bile sevaptır. Niye bunu söylüyorlar? Gerekçesi nedir?

Bir sorgulaman lazım Kuran'ı. Çünkü neden? Cenab-ı Allah hiçbir şeyi nedensiz yaratmamıştır. Asıl Kuran insandır. Eğer o insan kendini tefekkür sahibi, kendini Allah'a adamış, Allah'ın tabiatta yarattığı her şeye dürüst gözle bakarsa, onurlu gözle bakarsa, adaletli şefkatli gözle bakarsa Kuran'ın özü budur kardeşim. Kuran diyor ki adaletli ol, Cenab-ı Allah diyor ki adaletli ol. Cenab-ı Allah diyor ki merhametli ol. Yalan söyleme. Hırsızlık yapma. Bu temel gerekçeleri sana anlatıyor. 4 kutsal kitabın gelme sebebi insanları doğru yola yöneltmek için dediler. Vallahi Allah'ın senin ne orucuna ne namazına ihtiyacı yok. Ama şuna ihtiyacı var; yalan söyleme diyor. Çünkü o yalanın içersinde her şey vardır. 

Ayet diyor ki sarhoş isen salat'a yaklaşma. İçki haram değildir İçki ne zaman haram oluyor, içkiyi içtikten sonra kendine ve topluma zarar verirsen haram.

Salat arapça bir kelimedir. Namaz farsça bir kelimedir. Osmanlıca arapçadan da etkilenmiştir, farsçadan da etkilenmiştir. Salat farklıdır, namaz farklıdır. Salat şu demektir; bütün iyilikler, yani Allah'a karşı yükümlü olabileceğin bütün iyiliklerdir. Duadır, insana davranma biçimidir, ailene davranma biçimidir, topluma davranma biçimidir, yani düşeni yerden kaldırma biçimidir. Sadece dua değildir. Allah'ın senin duana da ihtiyacı yok. Ona yaklaşabilmek için iyilik yapacaksın, yalan söylemeyeceksin. 

Sünni kardeşlerimizin çoğu, yüzde 70, yüzde 80'i Muaviye dinini yaşıyorlar. Muaviye dini Kuran'ı tahrif ederek, peygamberin sözlerini tahrif ederek, kendine göre yorumlayarak oluşturulan dindir dediler.

4 kapı 40 makam'a ulaşmanın belli bir süresi yok. O kişinin kendini oraya ne kadar dahil edebileceğine bağlıdır dediler. Belli bir süresi yok. Biri 20 yıl da uğraşsa, kendini oraya adamadıktan sonra bir işe yaramaz dediler. İç dünyanızla oraya dahil olmanız lazım dediler. Yunus Emre yaklaşık 40 yıl bir tekkede karşılıksız hizmet etmiş. Ancak öyle Yunus Emre olabilmiş dediler.

Birbirimizi tanımamız lazım. Öğrenmemiz lazım dediler.

Alevilik'te mezhep yoktur. Alevilik bir yaşam biçimidir. Tarihten gelen bir yaşam biçimidir. Mezhepler peygamberden 200 yıl sonra kurulmuş. Peygamberin mezhebi olsaydı Kuran'da bilgi verilirdi dediler. 

Alevi dedeleri sünni şeyhler gibi zengin değildir. Hepsi gariban insanlardır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dinler hakkındaki düşüncelerim

İlk Gönderi

Cemevi Ziyareti